Feiten en informatie over wratten en hun behandeling | EndWarts.be

Vaak gestelde vragen

 • Zijn wratten besmettelijk?

  Wratten – kleine, korrelige huidgezwelletjes die meestal ruw aanvoelen – komen heel vaak voor, zeker bij kinderen. Maar zijn wratten besmettelijk? Het korte antwoord is ja: wratten kunnen door direct en indirect contact worden overgebracht. De bron van de infectie is meestal moeilijk op te sporen, want de virussen die wratten veroorzaken zijn alomtegenwoordig en het kan twee tot zes maanden duren voor je de eerste symptomen van wratten opmerkt.  

  Je kunt vooral op twee manieren wratten oplopen: 

  • Door direct contact. Wratten kunnen door een handdruk of door een ander contact van huid tot huid van de ene mens op de andere overgaan. Het gebeurt ook vaak dat wratten zich naar andere delen van je eigen lichaam verspreiden. Dat kan gebeuren als je eerst een wrat en daarna een huidzone met letsels aanraakt. 
  • Door indirect contact. Elk voorwerp dat met een wrat in contact is geweest, kan de infectie overbrengen. Persoonlijke artikelen zoals handdoeken en schoenen delen of op blote voeten over de vloer van een openbare kleedkamer of een zwembad lopen, kunnen wratten verspreiden. 

   

   

  Waarom zijn wratten besmettelijk? 

  Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV-virus), dat de cellen van de bovenste huidlaag snel doet groeien. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV-virussen, die verschillende soorten wratten veroorzaken. Het HPV-virus verspreidt zich gemakkelijk van de ene drager naar de volgende, maar niet iedereen die met een wrattenvirus in contact komt krijgt wratten. Kinderen, die nog geen volledig ontwikkeld immuunsysteem hebben, en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem ontwikkelen gemakkelijker wratten dan gezonde volwassenen. Het is belangrijk dat wratten worden behandeld zodra ze verschijnen, om te voorkomen dat ze naar andere mensen worden verspreid.

 • Moedervlek of wrat?

  De meeste volwassenen hebben een of meer moedervlekken en ongeveer een op tien heeft een wrat of voetwrat. Op het eerste gezicht kunnen ze op elkaar lijken en soms hebben ze een vergelijkbare vorm en kleur, maar toch zijn er grote verschillen tussen moedervlekken en wratten. Het is belangrijk dat je weet of je een moedervlek of een wrat hebt, want je mag een middel tegen wratten niet gebruiken om moedervlekken te behandelen.   

  Hoe weet ik of het een moedervlek of een wrat is? 

  Een aantal courante kenmerken helpt je om te bepalen of het gezwelletje op je huid een moedervlek of een wrat is. 

  Moedervlekken:

  • Worden veroorzaakt door pigmentcellen in je huid.
  • Kunnen niet tussen mensen worden overgedragen.
  • Kunnen kwaadaardig worden (melanoom).
  • Liggen plat op de huid of zijn een beetje verhoogd.
  • Zijn soms begroeid met een haartje.
  • Zijn meestal eenvormig van kleur en veranderen niet van maand tot maand.
  • Worden donkerder onder de invloed van hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de puberteit en zwangerschap.
  • Kunnen vanzelf ontstaan tot je ongeveer 20 jaar bent.

  Wratten:

  • Worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV).
  • Zijn besmettelijk.
  • Zijn meestal onschadelijk.
  • Groeien normaal naar buiten (met uitzondering van voetwratten, die op de voetzolen ontstaan en als gevolg van de druk van je lichaamsgewicht meestal naar binnen groeien).
  • Hebben vaak zwarte stipjes in het midden – kleine bloedvaatjes die de wrat van voedsel voorzien.
  • Kunnen overal op je lichaam voorkomen, maar het vaakst in bepaalde zones zoals de voeten, handen en vingers.
  • Verdwijnen meestal vanzelf na twee jaar, maar het kan ook vaak langer duren.

  Hoe je moedervlekken en wratten verwijdert

  Moedervlekken moeten alleen worden verwijderd als ze zich tot melanomen dreigen te ontwikkelen, of als u ze gênant of hinderlijk vindt, bijvoorbeeld tijdens het scheren. Raadpleeg je arts voor advies over het verwijderen van moedervlekken. 

  p>Wratten moeten worden verwijderd om te voorkomen dat ze andere mensen besmetten. De gemakkelijkste manier om wratten te verwijderen is met een doeltreffende behandeling die je zonder voorschrift kunt kopen, zoals EndWarts® PEN. Mierenzuur, de werkzame stof van EndWart®s PEN, mag door het hele gezin worden gebruikt. Het is aangetoond dat EndWarts® PEN negen op de tien wratten verwijdert1.

  1 Bhat et al., International Journal of Dermatology 2001, 40, 415±419.

 • Wat is het humaan papillomavirus (HPV-virus)?

  Wratten en voetwratten – die een op tien volwassenen en een op drie kinderen treffen – worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV-virus). Maar wat is het humaan papillomavirus (HPV-virus)? Het HPV-virus is een zeer courant virus dat de bovenste laag van de huid of de slijmvliezen van de mens infecteert. Men heeft meer dan 100 verschillende varianten van het virus geïdentificeerd. Ongeveer 60 van deze varianten kunnen wratten veroorzaken op de handen en voeten en op het gezicht. Deze varianten van het HPV-virus zijn meestal onschadelijk. De andere worden door seksueel contact overgedragen en veroorzaken genitale wratten. Niet alle seksueel overgedragen HPV-varianten zijn gevaarlijk, maar in sommige gevallen kan een infectie tot kanker van de baarmoederhals leiden. Omdat het virus veel vormen en gedaanten kan aannemen, is het belangrijk dat u de feiten over het HPV-virus kent.

  Feiten over het HPV-virus

  Het HPV-virus dringt meestal door kleine huidletsels in je lichaam. De HPV-varianten die wratten en voetwratten veroorzaken kunnen worden overgedragen door direct contact van huid tot huid met iemand die besmet is, of door indirect contact via een voorwerp. Genitale wratten worden overgedragen door seksueel contact. Sommige soorten van het HPV-virus worden gemakkelijker overgedragen dan andere. Kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn kwetsbaarder voor een infectie dan gezonde volwassenen. 

  Het HPV-virus is erg moeilijk op te sporen, omdat het een lange incubatieperiode heeft. Na een besmetting kan het twee tot zes maanden duren voor je symptomen van wratten merkt. Je kunt wratten niet volledig voorkomen, maar je kunt wel het risico van een besmetting met het HPV-virus beperken door vaak je handen te wassen, niet op blote voeten door publieke ruimten te lopen, je huid te verzorgen en op je gezondheid te letten, zodat je immuunsysteem sterk blijft.

  Het HPV-virus en het verwijderen van wratten

  Om het HPV-virus niet te verspreiden, is het belangrijk dat je wratten behandelt zodra ze verschijnen. De HPV-varianten die wratten veroorzaken kunnen met succes thuis worden behandeld met een middel dat je zonder voorschrift kunt kopen, zoals EndWarts® PEN.

 • Wat is molluscum contagiosum (MC)?

  Molluscum contagiosum (MC) of waterwratten en wratten zijn allebei huidgezwellen die veel voorkomen bij kinderen. Ze worden echter door totaal andere virussoorten veroorzaakt. MC wordt veroorzaakt door het virus Molluscum contagiosum, terwijl wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Beide virussen zijn besmettelijk en verspreiden zich gemakkelijk. Maar terwijl de meeste mensen resistent zijn voor het MC-virus, is dat met het HPV-virus niet het geval.

  Symptomen van molluscum contagiosum

  De meest courante symptomen van MC, net als die van wratten en voetwratten, zijn gezwelletjes op de huid. Maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen de symptomen van deze twee huidaandoeningen. Een infectie met MC begint doorgaans met de vorming van een klein, vleeskleurig bultje met de grootte van een speldenkop. Het is meestal niet pijnlijk. Na verloop van tijd krijgt het bultje de omvang van een pareltje en wordt het vaak rood van kleur. Een volgroeide waterwrat kan een diameter van twee tot vijf millimeter hebben, meestal met een kuiltje in het midden. Het kuiltje is soms gevuld met een witte, wasachtige smurrie, zoals in een pukkeltje.

  Kinderen en MC

  Een ander punt van overeenkomst tussen MC en wratten is dat ze allebei het vaakst voorkomen bij kinderen en jonge volwassenen. De waterwratjes ontstaan meestal op de achterkant van de knie, bij de oksel en in de hals, op het gezicht en de handen. In theorie kan MC elk deel van het lichaam besmetten, ook de voetzolen en de handpalmen, maar dat is zeldzaam. Bij volwassen breekt het virus meestal uit in de genitale zone, op de buik of onderrug en op de binnenkant van de dijen. 

  Hoe verspreidt molluscum contagiosum zich?

  Net zoals het wrattenvirus verspreidt het MC-virus zich voornamelijk door contact van huid tot huid met gezwelletjes van besmette kinderen en adolescenten en kan het zich ook verspreiden via voorwerpen zoals:

  • Handdoeken
  • Kleren
  • Speelgoed, enz…

  Kinderen met MC behandelen

  Terwijl je wratten bij kinderen gemakkelijk thuis kunt verwijderen, met een middel dat je zonder voorschrift kunt kopen, is het niet aanbevolen om kinderen zelf te behandelen tegen MC. Bij gezonde mensen verdwijnt de huidinfectie meestal vanzelf, na enkele jaren en soms zelfs sneller. Maar als de besmette persoon een verzwakt immuunsysteem heeft, kan het virus een groot aantal gezwelletjes veroorzaken en kan de infectie jammer genoeg chronisch worden. Meestal is het niet nodig om de door het MC-virus veroorzaakte waterwratjes te behandelen of te verwijderen, omdat ze onschadelijk zijn en uiteindelijk vanzelf zullen verdwijnen.

 • Wat zijn steelwratjes?

  Steelwratjes of acrochordons zijn kleine, onschadelijke huidgezwelletjes. Ze ontstaan meestal in de oksels, in de hals, in de liesstreek, op de oogleden en onder de borsten. Bijna iedereen heeft ooit wel eens last van steelwratjes. Mensen kunnen 1 tot 100 steelwratjes hebben. De oorzaak van steelwratjes is niet volledig duidelijk, maar ze lijken te ontstaan op plaatsen waar de huid tegen andere huid of kleding wrijft. Omdat ze vaak in huidplooien voorkomen, hebben zwaarlijvige mensen vaker last van steelwratjes dan de bevolking in haar geheel.

  Steelwratje of wrat?

  De symptomen van steelwratjes lijken op die van wratten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Steelwratjes kunnen glad of ongelijkmatig zijn en in omvang variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Ze zijn meestal zacht en ballonvormig, terwijl wratten harder zijn en doorgaans een ruwer oppervlak hebben. De kleur van steelwratjes varieert van bleek tot donker. Een ander verschil is dat wratten door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt en besmettelijk zijn, terwijl steelwratjes niet van de ene mens op de andere overgaan. Omdat wratten en steelwratjes op elkaar lijken, verwarren veel mensen ze met elkaar. Als je twijfelt of je een steelwratje of een echte wrat hebt, moet je een dermatoloog of huisarts raadplegen.  

  Steelwratjes verwijderen

  Steelwratjes zijn onschadelijk maar kunnen lelijk zijn. Ze kunnen ook hinderlijk worden als ze herhaaldelijk geïrriteerd zijn. In dat geval moet je een huisarts of dermatoloog raadplegen voor informatie over het verwijderen van de steelwratjes. Bevriezen, afbinden met een draad of wegsnijden zijn mogelijke behandelingen. In zeldzame gevallen komen steelwratjes vanzelf los, zonder behandeling.

 • Waarom krijgen we wratten?

  Wratten worden voor virussen veroorzaakt en kunnen infecties uitlokken. Er bestaan verschillende soorten wrattenvirussen. Wratten gedijen in een warme, vochtige omgeving. Het virus verspreidt zich gemakkelijk op plaatsen zoals zwembaden en gyms, en door direct contact. Sommige mensen krijgen slechts één wrat, andere verscheidene. Tien tot twintig wratten hebben is niet ongewoon. Nieuwe wratten zijn vaak gemakkelijker te verwijderen dan wratten die al jaren aanwezig zijn.

 • Kan EndWarts PEN tegen alle soorten wratten worden gebruikt?

  EndWarts® PEN kan worden gebruikt tegen wratten en voetwratten op de handen, de voeten, de ellebogen en de knieën EndWarts® PEN mag niet worden gebruikt tegen genitale wratten of gezichtswratten. 

 • Hoe werkt EndWarts PEN?

  EndWarts® PEN helpt het lichaam om de wratten uit te drogen, zodat ze worden afgestoten zonder littekens te vormen. EndWarts® PEN bevat een kleurloze vloeistof die u regelmatig – eenmaal per week –op de wrat aanbrengt. U kunt de behandeling bevorderen door tussen de behandelingen door droge huidschilfers te verwijderen. EndWarts® PEN laat geen littekens op de huid achter en kleeft niet. U mag het niet combineren met andere behandelingen tegen wratten.

 • Hoe vaak moet ik EndWarts PEN gebruiken?

  Breng eenmaal per week EndWarts® PEN aan voor het beste resultaat. Om wratten op dunne huid te behandelen, kan een kleinere hoeveelheid oplossing soms volstaan. Veeg het teveel af aan een papieren zakdoekje voor je EndWarts® PEN aanbrengt. Herhaal de behandeling minder vaak, bijvoorbeeld om de twee of drie weken.  Een oude of een grote wrat bij volwassenen mag na vier of vijf toepassingen om de vijf dagen worden behandeld, op voorwaarde dat de huid niet geïrriteerd is. Gebruik niet te veel van het product!– De behandeling zal niet sneller werken en de huid zou geïrriteerd en overgevoelig kunnen worden.

 • Moet ik een kleefpleister dragen als ik EndWarts® PEN gebruik?

  Nee, gebruik geen pleister. Hij zou de wrat pijnlijk kunnen maken of de huid kunnen beschadigen.

 • Zal EndWarts PEN mijn wratten doen verdwijnen?

  Ja, de meeste wratten verdwijnen. Studies over mierenzuur tonen aan dat 92% van de wratten na maximaal 12 behandelingen1 verdween, met een gemiddelde van vijf behandelingen. Tien jaar ervaring bevestigt dat resultaat. 

  Een verzwakt immuunsysteem en sommige geneesmiddelen kunnen het resultaat echter beïnvloeden.

  1. Bhat, Ramesh M., Vidya, Kamath, Ganesh (2001) Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts (application locale d’acide formique pour le traitement des verrues vulgaires). International Journal of Dermatology 40 (6), 415-419. DOI : 10.1046/ j.1365-4362.2001.01242.x

 • Hoe lang zal het duren voor de wratten verdwijnen?

  Dat verschilt, maar de meeste wratten verdwijnen na vijf tot vijftien behandelingen (één behandeling per week). Soms kan het sneller gaan, soms kan het langer duren. 

  Je moet de behandeling volhouden tot de wrat volledig verdwenen is. In de wrat mogen geen zwarte stipjes (bloedvaatjes) zichtbaar zijn. Wratten worden veroorzaakt door virussen – er bestaan veel verschillende soorten en de vereiste duur van de behandeling kan afhangen van het type van de wrat, haar plaats op het lichaam en hoe lang ze al aanwezig is. Wratjes bij kinderen zijn meestal gemakkelijker te verwijderen. 

  Een verpakking volstaat voor ongeveer 30 behandelingen. Dat is genoeg om meerdere  wratten te behandelen.

 • Wat bevat EndWarts PEN?

  Mierenzuur, water, glycerol en citroenolie.

  Mierenzuur is een organisch zuur dat op boterzuur en azijnzuur lijkt. Het is identiek aan natuurlijk mierenzuur en het is biologisch afbreekbaar. Omdat mierenzuur bijtend is, moet worden uitgelegd dat het product zeer voorzichtig dient te worden gebruikt. De behandeling van kinderen moet altijd door de ouders worden uitgevoerd. Plaats na gebruik de dop goed terug op de penapplicator en bewaar de pen verticaal met de tip naar beneden om te vermijden dat de pen uitdroogt.

 • Mag EndWarts PEN bij jonge kinderen worden gebruikt?

  Het product is geschikt voor jonge kinderen. Raadpleeg echter een arts of apotheker voor u jonge kinderen behandelt. Zie het afzonderlijke blad over de behandeling van kinderen jonger dan vier jaar. Het is van het grootste belang dat je slechts een heel kleine hoeveelheid EndWarts® PEN gebruikt, niet vaker dan eenmaal per week. Het is belangrijk dat u de aanbevolen dosis niet overschrijdt – dat is niet nodig opdat het product zijn werk zou doen. Als uw kind op de vingers zuigt, kan u zijn of haar handen wassen onmiddellijk na de behandeling.

 • Doet het gebruik van EndWarts PEN pijn?

  Nee, niet als het juist wordt gebruikt. Daarom is EndWarts ook geschikt voor kinderen. De wrat kan soms een beetje prikken. Als dat ongemak veroorzaakt, brengt u wat koud water op de wrat aan. Gebruik geen extra oplossing tot het tijd is voor de volgende behandeling. EndWarts® PEN bevat een bijtend zuur en mag dus niet op geïrriteerde of gebarsten/pijnlijke huid worden gebruikt, want dan kan het prikken. Het overschrijden van de aanbevolen dosis kan eveneens ongemak veroorzaken. Stop in dat geval gedurende een of twee weken met de behandeling, zodat de huid zich kan herstellen. Zie de gebruiksaanwijzing. Als een wrat gevoelig is, verwijder je het buitenste huidlaagje – dat zal de druk verlichten.

 • Mogen zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en diabetespatiënten EndWarts® PEN gebruiken?

  Er zijn geen risico’s in verband met zwangerschap en borstvoeding gekend. Diabetespatiënten mogen EndWarts® PEN alleen gebruiken op gezonde huid die niet aangetast is door aan diabetes gerelateerde aandoeningen. Wees voorzichtig. Gebruik niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Raadpleeg in het geval van complicaties altijd een arts/verpleegkundige of voetverzorger.

EndwartsPen
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.