Salicylzuur is een veelgebruikte behandeling tegen wratten | EndWarts.be

Salicylzuur is één van de meest gebruikte behandelingen tegen wratten

Omwille van haar bijtende werking is salicylzuur één van de meest gebruikte behandelingen tegen wratten. U kan het zonder voorschrift kopen en het bestaat in verschillende formuleringen, bijvoorbeeld als vloeistof, gel of patch. Salicylzuur maakt de wrat zacht en doet de met het humaan papillomavirus (HPV-virus) besmette cellen aan de oppervlakte loskomen. Zelfs als je het dagelijks gebruikt, is salicylzuur een vrij trage behandeling. Het kan verscheidene weken duren voor je resultaat merkt en twee tot drie maanden voor de wrat volledig verdwenen is. Salicylzuur wordt meestal goed verdragen maar kan occasioneel lichte huidirritaties veroorzaken zoals roodheid, droge huid en pijn tijdens de behandeling.

Salicylzuur om wratten te verwijderen

Als u salicylzuur gebruikt om wratten te verwijderen, is het aanbevolen om alle witte, dode weefsels met een puimsteen of nagelvijl te verwijderen voor u het product aanbrengt. Dat helpt om de oplossing dieper in het weefsel te doen dringen. De wrat kan ook zachter gemaakt worden door ze 5 tot 10 minuten in warm water te weken voor u de dode huid verwijdert. Na het weken en afschuren van de wrat brengt u de oplossing aan met de bijgeleverde applicator en bedekt u ze met een kleefpleister. Herhaal dit elke dag, liefst net voor bedtijd, tot de wrat verdwijnt. Als de behandeling lukt, moet de wrat binnen de drie maanden verdwijnen. Zorg dat je de nagelvijl of puimsteen niet op andere delen van je lichaam gebruikt en niet in de omgeving van de wrat. De vijl of puimsteen zal immers besmet zijn met schilfers, die het wrattenvirus naar gezonde huid zou kunnen verspreiden.

Waarom is salicylzuur een goede oplossing?

Aangezien het HPV-virus besmettelijk is, moeten wratten behandeld worden zodra ze verschijnen. Veel mensen gebruiken salicylzuur als eerste stap bij de behandeling van wratten. Het is goedkoop, veilig en heeft zelden bijwerkingen. Anderzijds vergroot een behandeling met salicylzuur het gevaar op beschadiging van de huid, zenuwen en pezen. Het mag niet gebruikt worden in geval van diabetes, perifeer arterieel vaatlijden of andere aandoeningen van de bloedsomloop. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, moet u uw arts raadplegen voor u een lokale behandeling van wratten met salicylzuur gebruikt.  

Een nieuwer middel om thuis wratten te verwijderen is mierenzuur. Het is geschikt voor het hele gezin, ook voor kinderen jonger dan vier jaar, voor diabetespatiënten en voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. 

Welke zijn de alternatieven voor de behandeling van wratten met salicylzuur?

Sommige mensen wachten liever tot hun wratten vanzelf verdwijnen. Dit kan echter twee jaar of meer duren en intussen kunnen je wratten zich naar andere lichaamsdelen verspreiden en ook naar gezinsleden en mensen met wie je in contact komt.

Behandelingen die u thuis kan toepassen

De meeste wratten kunnen thuis verwijderd worden met een vrij verkrijgbare oplossing met mierenzuur. Het is bewezen dat mierenzuur in negen van de tien gevallen wratten verwijdert1 in maximaal 12 weken, met een gemiddelde behandelperiode van slechts vier tot vijf weken. EndWarts® PEN, dat mierenzuur bevat, droogt de wrat van binnen uit en zorgt ervoor dat het lichaam ze afstoot. Het is een doeltreffende wrattenbehandeling, die door heel het gezin  gebruikt kan worden. Trichloorazijnzuur (TCA) of het thuis bevriezen van wratten zijn andere behandelingen waar je geen voorschrift van een arts voor nodig hebt.

Behandelingen uitgevoerd door een arts

Als huismiddelen niet werken of als wratten terugkeren, kan u een dermatoloog of een arts raadplegen voor een andere behandeling. Het wegbranden van wratten en het bevriezen van wratten (cryotherapie) zijn twee veelgebruikte behandelingen. Andere behandelingen, die door een arts uitgevoerd worden, zijn verwijdering met laserstralen of chirurgie (curettage). Deze behandelingen geven doorgaans onmiddellijk resultaat maar zijn duur. Bovendien kunnen ze pijnlijk zijn en littekens nalaten.

1 2001 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts.

Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

EndwartsPen

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je wratten verwijdert zodra ze verschijnen. Hoe kan ik mijn wratten behandelen?

Wratten verwijderen

Wratten verwijderen met mierenzuur

Het is aangetoond dat mierenzuur meer dan 9 op 10 wratten verwijdert. Hoe werkt het en wie kan het gebruiken?

Mierenzuur
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.