Symptomen wratten – courante sporen van wratten | EndWarts.be

Symptomen van wratten

Wart on foot

De symptomen van wratten kunnen sterk verschillen volgens het type van virus dat de infectie veroorzaakt. De meest courante symptomen van wratten zijn huidgezwelletjes, die op een kleine bloemkool lijken en ruw aanvoelen. De meeste wratten hebben een harde rand en een zacht midden, maar sommige zijn plat en glad. Wratten zijn meestal rond of ovaal, met een diameter van 1 tot 10 mm. Wratten zijn vaak lichter of donkerder dan de omringende huid. De kleur kan van wit tot bruingrijs variëren. Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dat zijn haarvaten, die de wrat van voedsel voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.

Wratten zijn kleine huidgezwelletjes en worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV-virus), dat via wondjes of schrammen het lichaam binnendringt. De incubatieperiode van de infectie kan verschillen en het kan twee tot zes maanden (en in extreme gevallen zelfs jaren) duren voor de symptomen van wratten en voetwratten zichtbaar worden.  Hoewel wratten meestal onschadelijk zijn, kunnen ze gênant zijn en storend zijn op sociaal vlak, vooral bij kinderen en jonge volwassenen. Soms kunnen ze ook pijnlijk zijn.

Veel voorkomende symptomen van wratten

Veel voorkomende symptomen van wratten zijn veranderingen ter hoogte van de geïnfecteerde huidzone. Afhankelijk van het type virus, kunnen volgende symptomen optreden:

 • Gewone wratten

  Gewone wratten (Verruca vulgaris) komen het vaakst voor. Ze verschijnen alleen of in groepjes overal op het lichaam maar meestal op handen en voeten. De gewone wrat is een koepelvormig bultje op de huid, meestal met een hard, onregelmatig oppervlak.

 • Voetwratten

  Voetwratten (Verruca plantaris) zijn wratten op de voetzolen. Door de druk van het lichaamsgewicht tijdens het lopen en staan, zijn voetwratten vaak vlak of groeien ze naar binnen. Ze kunnen erg pijnlijk worden. De wrat wordt als het ware in de voetzool gedrukt door het lichaamsgewicht en wordt bedekt met een laagje dikke, taaie huid, die op eelt lijkt. Voetwratten groeien vaak in groepjes en vormen dan een mozaïek.

 • Vlakke wratten

  Vlakke wratten (Verruca plana) zijn kleinere, gladdere wratten die platter op de huid liggen. Ze kunnen overal groeien, maar komen meestal voor op het gezicht, de armen of de benen. Vlakke wratten kunnen grote groepen vormen en verspreiden zich vaak door het scheren.

 • Subunguale en periunguale wratten

  Subunguale en periunguale wratten zijn ruwe, onregelmatige wratten die onder de teen- en vingernagels ontstaan. Ze beginnen klein maar kunnen zo groot als een erwt worden, de nagel losmaken en vervormen.

Wratten en voetwratten behandelen

De meeste wratten verdwijnen binnen de twee jaar vanzelf, maar het is niet ongewoon dat wratten verscheidene jaren aanwezig blijven. Als u pijnlijke of heel zichtbare wratten heeft, is het goed om te weten dat er doeltreffende behandelingen bestaan. Door uw wratten te behandelen, voorkomt u bovendien dat ze zich naar andere delen van uw lichaam of naar andere mensen verspreiden. Recente wratten zijn meestal gemakkelijker te verwijderen dan oudere, begin de behandeling dus zo snel mogelijk. Wratten verwijderen kan u meestal zelf met een vrij verkrijgbaar middel zoals Endwarts® PEN. In zeldzame gevallen moeten wratten in een ziekenhuis verwijderd worden.

EndwartsPen

Oorzaken van wratten

Wratten kunnen zich tussen mensen en op je lichaam verspreiden. Wat zijn de oorzaken?

Oorzaken van wratten

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je wratten verwijdert zodra ze verschijnen. Hoe kan ik mijn wratten behandelen?

Wratten verwijderen
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.