Voetwratten | EndWarts.be

Wat zijn voetwratten?

Verrucas/warts on feet

Voetwratten (Verruca plantaris) zijn wratten op de voetzolen. Net als gewone wratten op  handen en vingers worden wratten op voeten veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en zijn ze zeer besmettelijk. Het virus dringt het lichaam binnen via kleine huidletsels en veroorzaakt een woekering van harde proteïnen in de bovenste huidlaag. Terwijl wratten op andere lichaamsdelen normaal naar buiten groeien, ontwikkelen voetwratten zich meestal naar binnen, omdat ze tijdens het lopen door het gewicht van het lichaam in de voetzolen worden gedrukt. 

Symptomen van voetwratten

Voetwratten vormen meestal een vlakke laag verdikte huid en kunnen in het midden zachter zijn en vaak een witte kleur met zwarte stipjes hebben. Deze zwarte stipjes zijn fijne bloedvaatjes die de voetwrat voedingsstoffen leveren. Meestal betekenen ze dat de wrat op het punt staat te verdwijnen. Voetwratten kunnen afzonderlijk voorkomen of groepjes vormen, de zogenaamde mozaïekwratten. In tegenstelling tot wratten op handen, die meestal vrij pijnloos zijn, kunnen wratten op voeten pijnlijk worden, omdat ze doorlopend door je lichaamsgewicht worden samengedrukt.

Hoe verspreiden voetwratten zich?

Voetwratten kunnen worden doorgegeven door direct contact met een wrat van een besmette persoon of door indirect contact met voorwerpen, bijvoorbeeld handdoeken en schoenen, die met wrattencellen besmet zijn.

Voetwratten voorkomen

Het HPV-virus is alomtegenwoordig en de verspreiding van voetwratten is moeilijk te voorkomen. Toch kunnen enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden om het risico op besmetting of het verspreiden van besmetting tot een minimum te beperken.

  • Raak uw wratten niet aan want ze kunnen zich gemakkelijk naar andere delen van uw lichaam verspreiden.
  • Droog uw voeten na het douchen zorgvuldig af en verzorg ze met een vochtinbrengende lotion, om gebarsten huid te voorkomen. 
  • Vervang uw sokken elke dag.
  • Draag altijd schoeisel zoals sandalen of teenslippers op vloeren waar andere mensen op blote voeten lopen. 
  • Deel geen handdoeken, schoenen of sokken met mensen die wratten hebben. 
  • Draag wrattensokken in openbare ruimten zoals kleedkamers en douches als u voetwratten heeft om te vermijden dat u anderen besmet.

Wat is de beste behandeling van voetwratten?

Net zoals dat met andere wratten het geval is, kan het twee jaar of meer duren voor voetwratten vanzelf verdwijnen. Om te voorkomen dat voetwratten pijnlijk worden of anderen besmetten, is het belangrijk om ze meteen na hun verschijning te behandelen. Je kunt Voetwratten kunnen bijna altijd thuis verwijderd worden, met een in de apotheek vrij verkrijgbaar middel. Het meest gebruikelijke huismiddel tegen voetwratten is salicylzuur, dat elke dag wordt aangebracht en de buitenste laag van de wrat doet afschilferen. Een nieuwe en heel doeltreffende optie is mierenzuur, dat door de wrat geabsorbeerd wordt en ze van binnen uitdroogt, zodat het lichaam de wrat zachtjes kan afstoten. Een oplossing op basis van mierenzuur zoals EndWarts® is gemakkelijk te gebruiken, moet slechts één keer per week aangebracht worden en laat geen sporen achter op de huid. Met EndWarts® PEN kan u bovendien meerdere voetwratten tegelijkertijd behandelen.

Wat als het verwijderen van de voetwrat niet lukt?

Voetwratten worden zelden in ziekenhuizen behandeld, omdat het meestal duurder is en pijnlijk kan zijn. Maar als een vrij verkrijgbaar middel niet helpt, neemt u best contact op met uw huisarts. Er bestaan verschillende gespecialiseerde behandelingen, zoals het wegbranden van de wratten, cryotherapie, verwijdering met laserstralen, heelkundig, curettage, monochloorazijnzuur (MCA), enz.

EndwartsPen

Wratten op handen en vingers

Wat zijn de oorzaken, symptomen en behandelingen van wratten op handen en vingers?

Wratten op handen en vingers

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je wratten verwijdert zodra ze verschijnen. Hoe kan ik mijn wratten behandelen?

Wratten verwijderen
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.