Wat veroorzaakt wratten? | EndWarts.be

Oorzaken van wratten

Wrattenkomen erg vaak voor en de meeste mensen zullen in hun leven ten minste één wrat hebben, meestal op handen of voeten. Maar hoe worden wratten veroorzaakt? Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt. HPV veroorzaakt een woekering van harde proteïnen (keratine) in de bovenlaag van de huid, zodat kleine, onregelmatige bultjes ontstaan die ruw aanvoelen. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV-virussen, die verschillende soorten wratten veroorzaken. De virussen, diewratten veroorzaken, zijn meestal volledig onschadelijk. De meest voorkomende wratten zijn gewone wratten, voetwratten en vlakke wratten.  

Niet iedereen die met een wrattenvirus in contact komt, wordt besmet. Men begrijpt nog niet helemaal waarom dat zo is, maar genetische factoren en het immuunsysteem spelen  waarschijnlijk een grote rol. Familiale antecedenten of een verzwakt immuunsysteem zijn risicofactoren. 

Hoe verspreiden wratten en voetwratten zich?

Het HPV-virus dringt in de huid door droge en gebarsten huid of door een wondje of een schram. Als je besmet bent, kunnen de wratten zich van de ene plaats van je lichaam naar een andere verspreiden. Nagelbijten kan je vingertoppen en de zone rond de nagel infecteren. Wratten kunnen zich ook van de ene persoon naar de andere verspreiden wanneer gekwetste huid rechtstreeks in contact komt met met een wrat, bijvoorbeeld door een handdruk. Direct contact van huid tot huid is de meest voorkomende manier waarop mensen worden besmet. Het virus kan zich echter ook door indirect contact verspreiden, via voorwerpen met geïnfecteerde huidcellen die losgekomen zijn van de wrat. Het delen van handdoeken met mensen die wratten hebben of op blote voeten lopen in bijvoorbeeld kleedkamers of openbare douches, kan wratten en voetwratten verspreiden. Gezinsleden kunnen elkaar ook besmetten. Door uw wratten te behandelen, kan u voorkomen dat u andere mensen besmet.

Behandeling van wratten en voetwratten

Wratten voorkomen kan moeilijk zijn, omdat het virus dat ze veroorzaakt overal aanwezig is. Wratten of voetwratten zijn meestal onschadelijk, maar als je besmet bent, is het toch aanbevolen ze te verwijderen, om te beletten dat het virus zich naar andere delen van je lichaam of naar andere mensen verspreidt. De meeste wratten kunnen heel goed thuis behandeld worden met behulp van één van de talrijke producten tegen wratten, die vrij verkrijgbaar zijn. In uw plaatselijke apotheek vind je veel verschillende producten tegen wratten die u zonder voorschrift kan kopen. Traditioneel zijn salicylzuur en het bevriezen van wratten de meest gebruikte huismiddelen maar nu is er een nieuwe optie met mierenzuur, een doeltreffende behandeling die de wrat van binnen uitdroogt. Als behandelingen zonder voorschrift niet doeltreffend blijken, kan een hospitalisatie soms noodzakelijk zijn maar dat is zeldzaam.

EndwartsPen

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je wratten verwijdert zodra ze verschijnen. Hoe kan ik mijn wratten behandelen?

Wratten verwijderen
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.