Wratjes bij kinderen – wratjes bij kinderen verwijderen | EndWarts.be

Wratjes bij kinderen

Painted hands and feet

Wratjes bij kinderen komen heel vaak voor. Naar schatting één op drie kinderen tussen de leeftijd van 4 en 12 jaar heeft wratten. Ze komen vaker voor bij kinderen die naar de crèche of naar school gaan. Wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus (HPV), dat de bovenste huidlaag infecteert. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HP-virussen en ze zijn allen zeer besmettelijk. De virussen die wratten veroorzaken zijn onschadelijk, maar wratten kunnen lelijk zijn en soms ongemak veroorzaken. Wratten kunnen ook vervelend zijn in sociale situaties, zeker voor kinderen en pubers. Als uw kind wratten heeft, kan u het helpen door meer te leren over de oorzaken en symptomen van wratten en over de beschikbare behandelingen.

Waarom komen wratten vaker voor bij kinderen?

Wratten kunnen gemakkelijk tussen mensen worden doorgegeven via direct contact van huid tot huid of via besmette huidcellen op voorwerpen zoals badhanddoeken, een douchevloer of speelgoed. Het virus dringt via huidletsels in het lichaam en veroorzaakt enkele maanden later een uitbraak van wratten. Niet iedereen, die met een wrattenvirus in contact komt, wordt besmet. Kinderen worden gemakkelijker met het HPV-virus besmet omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is en ze gemakkelijker wondjes en schrammen hebben dan volwassenen.

Warts in children

Wat zijn de symptomen van wratjes bij kinderen?

Eerst sluimert het virus en de infectie wordt pas zichtbaar wanneer de wrat begint te groeien. De incubatieperiode van het virus duurt gemiddeld van twee tot zes maanden. Wanneer het virus uitbreekt, vormt het een extra harde huidlaag, met een bultje dat op een piepkleine bloemkool lijkt en meestal een ruw oppervlak heeft. De randen van de wrat lijken vaak hard, terwijl het midden zachter is en soms zwarte stipjes vertoont. Die zwarte stipjes zijn kleine bloedvaatjes, die de wrat van bloed voorzien. Wratten zijn meestal rond of ovaal, met een diameter van 1 tot 10 mm. De kleur van wratten en voetwratten kan van wit tot bruingrijs variëren. Wratten bij kinderen moeten onmiddellijk behandeld worden. Het kan immers twee jaar of meer duren voor de wratten vanzelf verdwijnen en intussen zou de besmetting zich kunnen verspreiden.

Wat is de beste manier om wratjes bij kinderen te verwijderen?

Er zijn veel behandelingsmogelijkheden om wratten te verwijderen bij kinderen, maar sommige methoden werken beter dan andere. De grote meerderheid van de wratten bij kinderen kan thuis worden verwijderd met een oplossing die u zonder voorschrift kan kopen. Salicylzuur en bevriezen zijn traditioneel de meest gebruikelijke huismiddeltjes. Er bestaat ook een nieuwe, heel doeltreffende optie: mierenzuur. Ze is gemakkelijk te gebruiken en geschikt voor de behandeling van kinderen. EndWarts® PEN, dat mierenzuur bevat, kan door het hele gezin worden gebruikt en zelfs bij kinderen jonger dan vier jaar. Raadpleeg uw dermatoloog of pediater als een vrij verkrijgbaar middel niet werkt, of als de wratten terugkomen. In dat geval kan een behandeling in het ziekenhuis in overweging genomen worden.

Hoe kinderen tegen wratten beschermen?

Wratten voorkomen is niet altijd mogelijk maar enkele voorzorgsmaatregelen kunnen het infectierisico beperken.  U kan er onder meer voor zorgen dat uw kinderen:

  • Hun handen regelmatig wassen en daarna goed afdrogen
  • Niet op hun nagels bijten
  • Hun eigen wratjes en die van andere mensen niet aanraken
  • In het zwembad en in openbare douches schoeisel dragen
  • Geen handdoeken met vriendjes delen
  • Bij het turnen, gevechtssporten en andere binnensporten met blote voeten, plastic sokken dragen
  • Een vochtinbrengende lotion gebruiken om droge huid, vooral op handen, voeten, ellebogen en knieën, te voorkomen.
EndwartsPen

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je wratten verwijdert zodra ze verschijnen. Hoe kan ik mijn wratten behandelen?

Wratten verwijderen

Wratten voorkomen

Hoe krijg je wratten en wat is de beste manier om wratten te voorkomen?

Wratten voorkomen
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.