Wratten op handen en vingers komen veel voor | EndWarts.be

Gewone wratten op handen en vingers

Warts on hands and fingers

Gewone wratten komen meestal voor op handen en vingers en zijn, zoals de naam al zegt, de meest voorkomende groep van wratten. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen gewone wratten lelijk en gênant zijn, vooral voor kinderen en jonge volwassenen. Wratten komen heel vaak voor: één op drie kinderen en één op tien volwassenen heeft gewone wratten en voetwratten. Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoeliger voor wratten op handen en vingers.

Oorzaken van wratten op handen en wratten op vingers

Wratten op handen en vingers worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV-virus), een zeer besmettelijk virus dat via wondjes, schrammen of barstjes in de huid het lichaam binnendringt. De besmetting gebeurt door direct contact met een wrat of indirect door een voorwerp, waarop het virus zich bevindt. Na besmetting kan het virus twee tot zes maanden sluimeren voor het de cellen van de buitenlaag van de huid snel doet groeien, zodat een wrat gevormd wordt. Vanwege de lange incubatieperiode is het erg moeilijk om te achterhalen wanneer u aan het virus werd blootgesteld.

Symptomen van gewone wratten

De symptomen van gewone wratten zijn meestal gemakkelijk herkenbaar. Wratten zijn huidgezwelletjes met een ruw oppervlak en een bloemkoolachtige vorm. Wratten zijn meestal hard aan de rand en zachter in het midden, waar zwarte stipjes zichtbaar kunnen zijn. Dit zijn bloedvaatjes die de wrat van voedsel voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen. Gewone wratten hebben meestal de kleur van de huid, maar kunnen ook van wit tot bruingrijs variëren. Gewone wratten zijn meestal rond of ovaal, met een diameter van 1 tot 10 mm. Hoewel ze meestal op handen en vingers verschijnen, kunnen gewone wratten ook op andere delen van het lichaam groeien, bijvoorbeeld op voeten, knieën en ellebogen.

Behandelingen van gewone wratten

De meeste wratten zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen, maar dat kan twee jaar of langer duren. Het wordt afgeraden om wratten niet te behandelen want ze kunnen zich naar andere lichaamsdelen of andere mensen besmetten. Nieuwe wratten zijn meestal gemakkelijker te verwijderen dan oudere, begin de behandeling dus zo snel mogelijk. De meeste wratten kunnen thuis behandeld worden met een doeltreffend middel dat u zonder voorschrift kan kopen, zoals EndWarts® PEN, een oplossing op basis van mierenzuur die gemakkelijk te gebruiken is en slechts eenmaal per week moet aangebracht worden. EndWarts® PEN droogt de wrat van binnen uit, zodat het lichaam ze gemakkelijker kan afstoten. U kan wratten thuis ook met salicylzuur, trichloorazijnzuur (TCA) behandelen of bevriezen. In zeldzame gevallen moeten wratten in een ziekenhuis behandeld worden. 

Wratten op handen en vingers voorkomen

Wratten voorkomen is moeilijk, want het virus is alomtegenwoordig. Toch kunnen enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden om het risico op besmetting met wratten tot een minimum te beperken:

  • Was uw handen regelmatig en droog ze daarna goed af.
  • Gebruik een vochtinbrengende lotion om huidkloven te voorkomen.
  • Probeer wondjes en schrammen op handen en vingers zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Bijt niet op uw nagels.
  • Raak wratten van andere mensen niet aan.
  • Deel geen handdoeken of cosmetica met anderen. 
  • Let op uw gezondheid om uw immuunsysteem sterk te houden.
EndwartsPen

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je wratten verwijdert zodra ze verschijnen. Hoe kan ik mijn wratten behandelen?

Wratten verwijderen

Wratten voorkomen

Hoe krijg je wratten en wat is de beste manier om wratten te voorkomen?

Wratten voorkomen
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.