Wratten bevriezen – cryotherapie om wratten te verwijderen | EndWarts.be

Cryotherapie om wratten te verwijderen

Cryotherapie of het wegvriezen van wratten is een van de meest gebruikte en best bekende tegen wrattenbehandelingen. Cryotherapie kan thuis of door een arts toegepast worden. Een behandeling door een arts is doeltreffender want hij/zij gebruikt een lagere temperatuur om de wrat of voetwrat te bevriezen. De huisarts of dermatoloog gebruikt vloeibare stikstof om de wrat tot op ongeveer -190°C te bevriezen, zodat haar cellen worden gedood. Meestal moet de behandeling enkele weken nadien herhaald worden om de slaagkansen te verhogen. Een behandeling met cryotherapie die zonder voorschrift kan gekocht worden, bevat geen vloeibare stikstof en bevriest de wrat slechts tot -50°C. Cryotherapie werkt ogenblikkelijk en laat meestal geen littekens achter, maar kan pijnlijk zijn en blaren veroorzaken. Daarom is wratten wegvriezen niet aanbevolen voor kinderen onder de vier jaar.

Moet je wratten thuis bevriezen of door een arts?

Het is meestal aanbevolen dat u eerst een vrij verkochte oplossing tegen wratten probeert vooraleer u de wrat door een arts laat behandelen. Als het huismiddel niet werkt, kan u overwegen de wratten te laten bevriezen door een arts. Cryotherapie met vloeibare stikstof wordt al vele jaren met wisselend succes door dermatologen en artsen gebruikt. Uw arts of dermatoloog kan cryotherapie in een kliniek aanbevelen: 

  • Als u een wrat al verscheidene jaren heeft.
  • Als u zonder succes verschillende behandelingen geprobeerd hebt. 
  • Als uw wrat erg pijnlijk is. 
  • Als u een groot aantal wratten op uw lichaam heeft.

Wat zijn de alternatieven voor cryotherapie?

Salicylzuur is traditioneel het meest gebruikelijke huismiddeltje tegen wratten. Een nieuwe optie die u vrij kan kopen is mierenzuur, dat gemakkelijk aan te brengen is en waarvan bewezen is dat het negen op de tien wratten verwijdert1 . EndWarts® PEN, dat mierenzuur bevat, kan door het hele gezin worden gebruikt, ook door kinderen jonger dan vier jaar, diabetespatiënten en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Als u uw wratten niet met een zonder voorschrift verkrijgbaar middel kan verwijderen, zijn behandelingen in het ziekenhuis mogelijk, zoals het wegbranden van wratten, verwijdering met laser en chirurgie.

1Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts. 2001.
Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

EndwartsPen

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je wratten verwijdert zodra ze verschijnen. Hoe kan ik mijn wratten behandelen?

Wratten verwijderen

Wratten verwijderen met mierenzuur

Het is aangetoond dat mierenzuur meer dan 9 op 10 wratten verwijdert. Hoe werkt het en wie kan het gebruiken?

Mierenzuur
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.