Wratten verwijderen – Ontdek meer over de behandelingen van wratten | EndWarts.be

Wratten verwijderen

Wratten kunnen meestal thuis behandeld worden met een in de apotheek vrij verkrijgbaar product tegen wratten. U kan ook een arts raadplegen als u hardnekkige wratten heeft. Wratten zijn besmettelijk en kunnen zich naar andere delen van uw lichaam verspreiden en ook naar mensen in uw omgeving. Daarom is het belangrijk om wratten te behandelen zodra ze verschijnen. Nieuwe wratten zijn bovendien gemakkelijker te verwijderen dan wratten, die al een poos aanwezig zijn.

Zelf wratten thuis verwijderen

 • Mierenzuur is een vrij nieuwe behandeling van wratten door ze van binnen uit te drogen. Het middel moet slechts eenmaal per week aangebracht worden. De oplossing is gemakkelijk te gebruiken voor wratten op handen, voeten, ellebogen en knieën. Ze wordt onmiddellijk door de wrat opgenomen en laat geen sporen achter op de huid. In een studie¹ over mierenzuur meldden negen mensen op tien dat hun wratten op het einde van de behandelperiode van 12 weken verdwenen waren. Gemiddeld volstonden slechts vier tot vijf behandelingen. Mierenzuur bestrijdt  wratten door ze van binnen uit te drogen. Mierenzuur is bijtend en moet dus voorzichtig worden gebruikt.
 • Cryotherapie (bevriezen van wratten) kan thuis gebeuren met dimethylether en propaan (DMEP) als koelmiddelen. Deze behandeling bevriest de wrat op een temperatuur van ongeveer -190°C. 
 • Salicylzuur moet dagelijks aangebracht worden om de bovenste lagen van het wrattenweefsel los te maken. Als de behandeling lukt, moet de wrat binnen de drie maanden verdwijnen. Uit studies blijkt echter een vrij laag slaagcijfer van 24% van de behandelingen met salicylzuur .
 • Trichloorazijnzuur (TCA) is een bijtende zure oplossing die net als salicylzuur de bovenste lagen van het wrattenweefsel losmaakt. Omdat TCA een sterker zuur is dan salicylzuur, moeten er meer veiligheidsmaatregelen genomen worden wanneer u de oplossing gebruikt. Anders dan met oplossingen van mierenzuur kan het met TCA moeilijk zijn om de volledige wrat te verwijderen, wat echter nodig is om recidief te voorkomen.

Medische behandeling van wratten

Het verwijderen van wratten in een ziekenhuis is vrij ongewoon aangezien de behandeling vaak pijnlijk en tamelijk duur kan zijn. Uw behandelend geneesheer kan u eventueel doorverwijzen naar een specialist als u al verscheidene jaren last heeft van wratten, ze pijnlijk zijn of als u met verschillende vrij verkrijgbare behandelingen niet het gewenste resultaat heeft  verkregen.

 • Wratten wegbranden

  Wratten wegbranden gebeurt meestal met elektrochirurgie of laserstralen. Bij elektrochirurgie wordt het wrattenweefsel met een hoogfrequente elektrische stroom verbrand. Om wratten met laserstralen te verwijderen, wordt een intense lichtstraal op het oppervlak van de wrat gericht om het weefsel te vernietigen.

 • Cryotherapie

  Cryotherapie is het aanbrengen van vloeibare stikstof op een wrat, zodat ze op een temperatuur van ongeveer -190°C wordt bevroren2. Meestal moet de behandeling enkele weken erna herhaald worden.

 • Chirurgie/curettage

  Chirurgie/curettage is het afschrapen of uitsnijden van de huid met een scalpel of vergelijkbaar instrument. Soms is een tweede chirurgische ingreep nodig om de wrat definitief te verwijderen.

Natuurlijke huismiddeltjes

Er bestaan veel verschillende natuurlijke huismiddeltjes tegen wratten, maar er is weinig wetenschappelijk onderzoek dat hun doeltreffendheid bewijst. Bij de meeste huismiddeltjes wordt een voorwerp of een product gedurende verscheidene dagen op de wrat aangebracht zoals bijvoorbeeld een krachtige zilverkleurige plakband (duct tape)

12001: Bhat, Ramesh M., Vidya, Kamath, Ganesh. Topical Formic Acid puncture technique for the treatment of common warts.

22010: Sjoerd C. Bruggink, MD, Jacobijn Gussekloo, MD PhD, [...], and Just A.H. Eekhof, MD PhD. Cryotherapy with liquid nitrogen versus topical salicylic acid application for cutaneous warts in primary care: randomized controlled trial randomized controlled trial.

EndwartsPen

Wratten voorkomen

Hoe krijg je wratten en wat is de beste manier om wratten te voorkomen?

Wratten voorkomen

Wratten voorkomen

Hoe krijg je wratten en wat is de beste manier om wratten te voorkomen?

Wratten voorkomen

Oorzaken van wratten

Wratten kunnen zich tussen mensen en op je lichaam verspreiden. Wat zijn de oorzaken?

Oorzaken van wratten
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.