Wratten – Wat zijn wratten? Meer weten op EndWarts.be

Wat zijn wratten?

Foot warts

Heeft u last van wratten? U bent niet de enige, er bestaan oplossingen. Naar schatting één op tien volwassen en wel één op drie kinderen hebben wratten en voetwratten. Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie. Ze kunnen overal op het lichaam verschijnen, maar wratten op handen en vingers komen het meest voor. De symptomen van wratten kunnen verschillen, maar meestal zijn het kleine, korrelige huidgezwelletjes die in kleur kunnen variëren van roze tot wit of bruin. Ze voelen vaak ruw aan. Sommige mensen krijgen slechts één wrat, andere veel meer. Tien tot twintig wratten hebben, is niet ongewoon.

Wat veroorzaakt wratten en voetwratten?

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat via kleine wondjes de cellen van de buitenste huidlaag infecteert. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV-virussen en ze zijn besmettelijk. Aangezien de incubatieperiode lang duurt – van twee tot zes maanden – kan het moeilijk zijn om te weten waar je met het virus in contact gekomen bent. Kinderen zijn gevoeliger voor wratten dan gezonde volwassenen, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.

Verschillende soorten wratten

De verschillende soorten HP-virussen veroorzaken verschillende soorten wratten. Meestal verschijnen wratten op je voeten, handen en vingers, maar ze kunnen ook op andere delen van het lichaam groeien. 

  • Gewone wratten (Verruca vulgaris) zijn het meest courante type van wratten. Ze verschijnen alleen of in groep overal op het lichaam maar meestal op handen en voeten. Gewone wratten lijken op huidgezwelletjes en hebben een hard, ongelijkmatig oppervlak, een beetje als de textuur van een bloemkool.
  • Voetwratten (Verruca plantaris) zijn wratten op de voetzolen die door het gewicht van het lichaam in de huid worden gedrukt. Ze verschijnen vaak in groepjes.
  • Vlakke wratten (Verruca plana) zijn kleinere wratten die platter op de huid liggen. Ze verschijnen meestal op de handen of het gezicht. 
  • Subunguale en periunguale wratten zijn ruwe, onregelmatige wratten die onder de teen- en vingernagels ontstaan. Ze beginnen klein maar kunnen zo groot als een erwt worden, de nagel losmaken en vervormen. 

Behandeling van wratten en voetwratten

De meeste wratten zijn onschadelijk en verdwijnen vanzelf na twee jaar, maar sommige kunnen langer aanwezig blijven. Zelfs als uw wratten niet pijnlijk zijn, kan u gemakkelijk andere mensen besmetten in uw omgeving. Dat kan rechtstreeks gebeuren door huidcontact of indirect via een voorwerp zoals een handdoek of de vloer van openbare kleedkamers. U kan uzelf ook besmetten en wratten naar andere lichaamsdelen verspreiden, als u een snijwonde of een ander letsel heeft dat met één van de wratten op uw lichaam in contact komt. Wratten op handen en vingers verspreiden zich heel gemakkelijk als u op uw nagels bijt. Om de infectie niet te verspreiden, is het belangrijk om nieuwe wratten te behandelen zodra ze verschijnen. De grote meerderheid van de wratten kan thuis worden verwijderd, met een behandeling die u zonder voorschrift kan kopen, zoals EndWarts® PEN, dat een oplossing bevat op basis van mierenzuur, die gemakkelijk te gebruiken is en negen op tien wratten doeltreffend verwijdert1

12001 Topical formic acid puncture technique for the treatment of common warts.

Ramesh M. Bhat, MD, DVD, DNB, Krishna Vidya, MD, and Ganesh Kamath, MBBS, DVD

EndwartsPen

Wratten verwijderen

Het is belangrijk dat je wratten verwijdert zodra ze verschijnen. Hoe kan ik mijn wratten behandelen?

Wratten verwijderen

Wratten voorkomen

Hoe krijg je wratten en wat is de beste manier om wratten te voorkomen?

Wratten voorkomen
Mylan

Je gaat weg Endwarts.be

Als u op "Doorgaan" klikt, laat deze Mylani-website dan over aan een website van derden die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud ervan.